בעיקר כיום התלקחות סוללות זהו נושא סופר חשוב. ביחוד בעולם המודרני המתחדש והמלא המצאות מידי יום שבו אנחנו חיים כיום. המצאת סוללות הליתיום-יון נחשבת כאחת מההמצאות הגדולות והמשפיעות ביותר. על אף שההליך המאפשר בניית סוללות ליתיום פותח כבר בשנות ה-70 של המאה הקודמת. בעשורים האחרונים חלה התפתחות ממשית בהן. כיום, הן משמשות כמעט בכל מקום בו נדרש מקור אנרגיה נייד – סוללות ליתיום מככבות בכל אשר נפנה. לדוגמה ממכשיר הטלפון הנייד, דרך הלפטופ והטבלט ועד אופניים החשמליים ולמכוניות החשמליות.
ככלל, סוללות ליתיום נחשבות לסוללות יעילות ובטוחות, אבל במקרים בהם הן מיוצרות שלא כהלכה נפגעות או מטופלות ללא שימת לב לבטיחות. הן עלולות גם להיות מסוכנות למדי. סכנת ההתלקחות שעלולה להיות נלווית להן הפכה (במידה רבה של אי צדק). לאחד מהגורמים המרתיעים אנשים רבים מהשימוש בהן, וחבל שכך.
כללים להתנהגות עם סוללות ליתיום
הכלל הראשון – מכירים את המשפט – “לי זה לא יקרה!”? ובכן, תיפרדו ממנו לשלום!
הדרך היחידה להבטיח שלכם זה, אכן, לא יקרה, היא לקחת על עצמכם את האחריות ולוודא שאכן לכם זה לא יקרה. כמו בכביש, גם כאן, אף פעם, אתם לא יכולים להיות בטוחים במאת האחוזים. אבל אם תדאגו להיות אחראים ל-95% שהם כן בשליטתכם, כבר תצמצמו את הסיכונים בצורה ניכרת!.
הכלל השני – תהיו עדינים אל סוללות ליתיום המשמשות אתכם!
חבטות ופגיעות הן מהגורמים הידועים לכך שסוללת ליתיום עלולה להפוך למסוכנת. אך כך גם טמפרטורות קיצוניות (קור קיצוני, וחום קיצוני – תופעה שהיא הרבה יותר נפוצה בישראל). חשיפה לטמפרטורה קיצונית, לא רק בזמן השימוש, אלא גם בזמן הטעינה. היא עלולה לגרום לסוללות הליתיום להתלקח ולהתפוצץ, פשוט מכיוון שהן לא מיועדות לעבוד (ולעמוד) בהן.
הכלל השלישי – הקפידו על טעינה נכונה ואל תגיעו למצבי טעינת-יתר
מרבית האביזרים המשתמשים בסוללות ליתיום אמורים להיות מוגנים. כמובן בדרך זו או אחרת, מפני הגעה למצבים של טעינת-יתר. יחד עם זאת, בחלק מהאביזרים האלה הבקרה מבוצעת באמצעות תוכנה. כמו כל תוכנה, גם תוכנת הבקרה הזו ניתנת לפריצה ולקונפיגורציה חדשה. וזאת על ידי משתמש נחוש שיחליט להשקיע בכך מעט מאמץ. במקרה הזה, התוצאה של מעשה לא חכם (בלשון המעטה) זה, עלולה להיות טעינת-יתר שתגרום להתלקחות הסוללה.
הכלל הרביעי – השתמשו רק במטענים ובסוללות המתאימים ליישום, על פי הנחיות היצרן
כן, אנחנו מודעים לכך שקל מאד כיום להשיג תחליפים סיניים זולים כמעט לכל דבר. גיגול קצרצר או קפיצה לעלי אקספרס יכולים להפיק לכם סוללות ליתיום ומטענים שהם זולים באופן משמעותי ממה שמוצע לכם על ידי המשווק בישראל. העניין הוא, שהפער הזה במחיר (שכבודו במקומו מונח) עלול “לעלות” לכם גם בשריפה, שבמקרה הטוב, תגבה את מחירה, אך ורק, ברכוש, במקרה הגרוע יותר – ברכוש ובנפש!
סוללות ליתיום הן אמצעי יעיל להניע יישומים שונים, נהגו בהן באחריות, בכבוד ובבטיחות, והן תשרתנה אתכם למשך שנים רבות!
כנסו לערוץ הפייסבוק שלנו לשימוש נכון בסוללות, קניית סוללות לקורקינטים חשמליים ואופניים.